Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een scheiding met mediation?

Elk stel aan tafel is anders. Het ene stel heeft 4 gesprekken nodig, het andere 8 of 10. Dit verschilt per situatie. Het ene stel heeft vier gesprekken nodig, het andere stel heeft er meer nodig. Gemiddeld komen jullie één keer per week, soms één keer per twee weken aan tafel. Dus afhankelijk van het benodigde aantal gesprekken en of jullie wekelijks aan tafel kunnen komen, duurt het proces bij mij aan tafel, tussen de vijf en tien weken. Daarna neemt de huisadvocaat het proces over. Dit proces duurt gemiddeld drie weken, waarna de gemeente de scheiding inschrijft. Dit is vaak binnen één week geregeld.

Wat kost scheiden middels mediation?

Het ene stel heeft 4 gesprekken nodig, het andere 8 of 10. Wij werken met pakketprijzen voor het aantal benodigde gesprekken. Er zijn een aantal factoren die bepalen welk pakket het gaat worden, is er bijvoorbeeld sprake van een eigen bedrijf of hebben jullie huwelijkse voorwaarden, deze zaken kosten meer werkuren dan wanneer deze niet van toepassing zijn. Wij bieden altijd gratis een kennismakinggesprek aan, daarin wordt een schatting gemaakt van hoeveel gesprekken en werkzaamheden nodig zijn voor jullie situatie. Daarna krijgen jullie een all-in tarief, inclusief de kosten voor de rechtbank en de kosten voor de huisadvocaat. Hierna maken jullie een keuze of jullie willen door gaan met mij als mediator.

Wat doet een mediator eigenlijk bij een scheiding?

Een mediator begeleidt jullie communicatie en onderhandelingen tijdens het uit elkaar gaan. Er wordt in kaart gebracht welke bezittingen gemeenschappelijk zijn, wat aan één van beiden toebehoort en wat de door de notaris opgestelde stukken zeggen over bezittingen en schulden aan het eind van een relatie. Hierna gaan we de diepte in, wat willen jullie beide, wat komt daarin overeen met elkaar en hoe gaan jullie over de overige zaken overeenstemming krijgen. Een mediator mag geen advies geven, wij geven voorbeelden van hoe andere situaties zijn opgelost. De uitkomst van de gesprekken wordt vastgelegd in het convenant. Zijn er minderjarige kinderen, dan wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld. Hierin komen zaken als de zorgverdeling en kinderalimentatie aan bod. Als alle afspraken zijn gemaakt worden de stukken ondertekend en worden de stuken opgestuurd naar de huisadvocaat, deze neemt dan het proces over.

Ik heb dekking voor mediation in mijn rechtsbijstandsverzekering, kan ik dan bij jullie terecht?

Verzekeraars hebben soms dekking voor mediation in hun pakket voor een MfN register mediator. Als dat zo is, dan wordt (een deel) van mijn nota door de verzekeraar vergoedt.
NB: meestal geldt dat een huwelijk of partnerschapsregistratie minimaal 3 jaar moet bestaan en de polis minimaal 3 jaar moet lopen. Dus vraag goed door bij jullie verzekeraar en laat geen geld liggen.

Moet je altijd partneralimentatie afspreken?

Nee, partneralimentatie hoeft zeker niet altijd. Maar als 1 van beiden dat wel wil, dan zegt het regelend recht dat partneralimentatie wel afgesproken moet worden. Of daar draagkracht voor is, hangt af van het inkomen na de scheiding, de maandlast van schulden, de kosten van kinderen, de woonlast en de kosten voor de zorgverzekering.
Regelmatig zie ik, dat partijen financieel onafhankelijk van elkaar willen zijn en dat er dan door partijen afgezien wordt van partneralimentatie. Jullie hebben dus een keuze hierin.

Hoe komen we tot twee woonoplossingen?

Om ervoor te zorgen dat jullie beiden kunnen wonen, wordt er in mijn proces aan tafel, bijna altijd onderzocht wat jullie beider koopopties zijn. Huren in midden Nederland heeft lange wachtlijsten of is vaak duur als het in de vrije sector is. Dus de makkelijkste oplossing is vaak kopen, mits er voldoende koop capaciteit qua inkomen is, tenminste. Ik nodig daarvoor altijd een financieel adviseur uit aan tafel om jullie te informeren over wat er mogelijk is qua kopen. Dat 1e gesprek is indicatief omdat een huis kopen en hypotheek kiezen, maatwerk is. Na dit gesprek hebben jullie beide een goed beeld van welke mogelijkheden jullie hebben als het om kopen gaat.

In het midden van het land worden alle sociale woningen verhuurt via woningnet, klik hier voor meer informatie. Ook zijn er diverse verhuurders die woningen in de vrije sector verhuren, deze zijn via google te vinden.