De melding ‘Ik wil niet meer’

Er is onderzoek gedaan naar in welke periode de meeste uitspraken gedaan worden, dat een van partijen niet meer verder wil met de relatie. Ondanks het feit, dat de meeste scheidingen na de grote zomervakantie in werking gezet worden, vinden de meeste aankondigingen plaats eind oktober van elk jaar. Verrassend eigenlijk, je zou verwachten dat dit dan in of voor de zomervakantie zou zijn maar niets is minder waar, aldus de onderzoekers.

Hoe kan dat?

Vaak spreekt degene die niet verder wil, niet de woorden uit, dat hij/zij wil scheiden. Nee, vaak wordt iets gezegd als; “zoals het nu gaat tussen ons, dat wil ik niet meer”. En dan beginnen de sessies bij de relatietherapeut of relatiecoach. Want vaak voor je de stekker eruit trekt, wil je eerst zeker weten, dat jullie er echt niet meer kunnen zijn voor elkaar. Deze processen duren ergens tussen de 3 en 12 maanden. Een groot deel van de stellen redt het, maar helaas gaat ook een groot deel van de relaties stuk. En die komen dan uiteindelijk bij mij aan tafel terecht.

Wel of niet uit elkaar?

Wat maakt dat de therapie niet alle relaties kan redden? Wat ik begrijp van mijn klanten, is dat het tijdens de therapie te lang heeft geduurd, voordat er handvatten kwamen om de negatieve spiraal te doorbreken. Stellen lopen in de huidige situatie ergens tegenaan, maar in therapie wordt er vaak eerst uitgebreid stilgestaan bij: hoe was het vroeger tussen jullie? Hoe ging dat vroeger bij jullie ouders?

En de veel gehoorde opdracht: Ga samen leuke dingen doen. Leuke dingen doen? Als je in deze fase bent beland, dan is de kans groot dat dit het laatste is, waaraan je behoefte hebt! Woorden liggen onder een vergrootglas, al hebben de stellen dit vaak zelf niet in de gaten. Wat nou leuke dingen doen? Het is niet gezellig, want de spontaniteit is weg en jullie zijn beide op je hoede. In dit traject heb je gewoonweg handvatten nodig om weer leuke dingen te kunnen doen.

Wat kan relatiemediation betekenen?

In relatiemediation bespreken we de zaken waar jullie in het nu tegen aan lopen. Daar krijgen jullie direct handvatten voor en inzichten in de achtergrond van waar jullie tegenaan lopen. En natuurlijk huiswerk om de nieuwe inzichten in te kunnen bedden in jullie relatie. Niet eerst uren naar het verleden kijken, nee, wat speelt er vandaag? Hoe kan je dat patroon doorbreken en waar komt dit eigenlijk vandaan? Je voelt direct de ontspanning omdat je inzicht krijgt in en erkenning van de oorzaak van het probleem. En door de bruikbare handvatten, kunnen jullie weer met elkaar in gesprek. Dat geeft hoop en ruimte voor hoe het ook kan: het gevoel van “samen” omzetten in “samen leuke activiteiten ondernemen”. Kortom: relatiemediation zorgt ervoor dat je snel weer met elkaar in gesprek kunt.

Zitten jullie in een vergelijkbare situatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking en beoordeel of relatiemediation iets voor jullie kan zijn. Klik hier voor het maken van een afspraak.