Intimiteit en vertrouwdheid grootste gemis na echtscheiding

De intimiteit en vertrouwdheid die een langdurige relatie met zich meebrengt wordt door 60 procent gekenmerkt als grootste gemis na een echtscheiding. Ook gevoelens van onverwachte eenzaamheid en de zoektocht naar een nieuwe partner valt vies tegen. Dit blijkt uit een enquête van online magazine Singlessite.nl dat ruim 500 singles ondervroeg over de tegenvallers na een echtscheiding.

Tegenvallers

Ook andere aspecten blijken behoorlijk tegen te vallen na de scheiding. Uit het onderzoek komt naar voren dat het opbouwen van een nieuwe vriendenkring, minder financiële ruimte en het missen van de ex-partner hoog scoren op de lijst van tegenvallers na de breuk.

De tegenvaller-top 10:

  • het gemis van vertrouwdheid en intimiteit langdurige relatie
  • de onverwachte eenzaamheid
  • de zoektocht naar een nieuwe partner
  • het hebben van minder financiële ruimte
  • het opbouwen nieuwe vriendenkring
  • het missen van ex-partner
  • de praktische zaken alleen moeten regelen
  • het delen van het ouderschap
  • de oude vriendschappen die plots wegvallen
  • de nieuwe woonlocatie

Relatieleed

In de relationele sfeer zijn er ook nogal wat tegenvallers te verwerken. Zo is meer dan de helft van de singles het meest teleurgesteld in de relatie met de ex-partner na de scheiding. Op de tweede plaats staat de ontstane verhouding met de ex-schoonfamilie en op een derde plaats de relatie met gezamenlijke vrienden. De relatie met de eigen familie en de kinderen heeft het minst te leiden onder de breuk.

Contact met je ex

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 13 procent spreekt van een goed, vriendschappelijk contact met de ex-partner. Als er kinderen in het spel zijn ligt dit percentage een stuk hoger. Ruim een derde lukt het om de relatie met de ex omwille van de kinderen goed te houden. Zo’n 6 procent noemt dit contact ronduit slecht en bij 9 procent van de ondervraagden met kinderen is er zelfs helemaal geen contact meer tussen de voormalig echtlieden.

Voorkomen is beter dan genezen

Als jullie de keuze hebben gemaakt om uit elkaar te gaan, hoe voorkom je dan dat bovenstaande jullie gaat gebeuren? Intiminteit zal verdwijnen maar de vertrouwdheid kan blijven. Hoe? Door in gesprek uit elkaar te gaan! Te bespreken hoe jullie het graag wel willen en wel onder begeleiding van een ervaren mediator. Alle tegenvallers voorkomen is niet haalbaar. Door in gesprek uit elkaar te gaan, zorg je ervoor dat jullie als ouders kunnen blijven optrekken en op elkaar kunnen terugvallen. En dat scheelt al erg veel in de toekomst!

Maak hier een afspraak of bel en ik ga graag met jullie in gesprek.

Met hartelijke groet,

Inge Verschuur