Scheiden is wennen.

Scheiden is wennen? Ja, want scheiden brengt naast emoties ook veel veranderingen met zich mee. En aan veranderingen moet ieder mens wennen. En wennen aan veranderingen kost tijd, dat is een feit. Dat geldt zeker voor veranderingen waar je niet zelf voor gekozen hebt, zoals een scheiding. Als scheiden niet jouw keuze is, zit er namelijk ook verzet op. En het verzetten tegen wat is, kost veel energie, het put je uit. Het niet accepteren van de scheiding zorgt ook nog eens voor meer teleurstellingen.

Elke verandering kost tijd.

Ja, echt elke verandering kost tijd, ook de positieve veranderingen. Denk maar eens aan die leuke nieuwe baan, waarin het gemiddeld 3 maanden duurde voordat je een nieuw ritme gevonden hebt. Want het verwerken van de nieuwe indrukken, de ongeschreven regels en het verwerken van nieuwe informatie, kost tijd. Maar feit blijft, dat wennen aan veranderingen die je niet zelf gekozen hebt, meer impact hebben en daardoor meer wen-tijd nodig hebben.

Uiteraard moet degene die gekozen heeft om te gaan scheiden, ook moet wennen aan alle veranderingen. Waarom is dat wennen zo aanwezig? De mens is een gewoontedier, wij houden van een vast ritme met vertrouwde patronen en wanneer dat doorbroken wordt, ontstaat er stress. Want je kunt niet meer terugvallen op dat wat bekend en vertrouwd was. Je moet een nieuw ritme vinden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er ontstaat verzet tegen dat wat je niet wilt, dat is jouw beschermingsmechanisme, een menselijke reactie. Dat verzet zit je echter meer in de weg dan dat het je wat oplevert.

Dus?

Als zoiets als een scheiding jou overkomt, heb je grote kans dat je vooral jezelf in de weg zit. Het klinkt misschien raar, maar het is wel de waarheid. Het is namelijk jouw verdriet, jouw rouwproces en jouw verzet tegen de feitelijke situatie. En dat dit gebeurt, is ook nog logisch ook! Alles wat vanzelfsprekend was, valt weg en rouwen is echt niet makkelijk. Alles wordt anders en daaraan wennen kost tijd en energie.

Daar komt nog eens bij, dat de maatschappij van iedereen verwacht dat hij/zij altijd maar gelukkig is. Social media werkt dit nog eens extra in de hand. Onthoud dat het oké is om even niet gelukkig te zijn. Neem de tijd om te rouwen en te wennen. Want een leven zonder pieken en dalen, bestaat niet. Na regen komt weer zonneschijn, hou je daaraan vast.

Hartelijke groet,

Inge Verschuur