Jouw commentaar over de ander zegt alles over jezelf

Commentaar over de ander, zegt alles over jouw behoefte

Soms lees ik een tekst die zoveel indruk maakt, dat hij dagen door mijn hoofd spookt. Zo ook deze op de scheurkalender: Commentaar op een ander, zegt alles over jouw behoefte. Waarom dat zo blijft hangen? Ik zie dat dagelijks aan tafel! En vaak zijn stellen aan tafel spiegels voor elkaar: ze verwijten elkaar hetzelfde. En daar zit eigenlijk altijd dezelfde behoefte achter: zie mij, hoor mij en erken mij.

Behoefte

Aan tafel hoor ik nogal eens verwijten voorbij komen. Wat zegt zo’n verwijt eigenlijk? Een paar voorbeelden:

  1. De ander luistert nooit – Ik wil verbinding voelen en gehoord worden in mijn behoeftes.
  2. Ik heb alle zorg voor de kinderen – Ik wil gelijkwaardig ouderschap.
  3. De ander doet niks in het huishouden –  Ik heb behoefte om belangrijk gevonden te worden – aan waardering.
  4. We hebben geen seks meer – Ik wil bemind worden en me geliefd voelen.
  5. De ander laat mij nooit uitpraten – Ik heb behoefte om belangrijk gevonden worden – gehoord te worden.

Met andere woorden: elk verwijt heeft inderdaad een behoefte in zich. Een behoefte waarvan niemand zich eigenlijk echt bewust is. En waar een stel eigenlijk altijd weer de verbinding in kan leggen.

Hoe werkt dat eigenlijk?

Mensen schieten bij een conflict vaak in de modus van overtuigen. En wat partijen eigenlijk willen, is gezien en gehoord worden. Laat duidelijk zijn: met overtuigen bereik je het tegenovergestelde. Want eigenlijk zeg je op dat moment: Doe het op mijn manier, dan komt het goed. Je probeert jouw kijk aan de ander te verkopen en de ander doet hetzelfde.

Hoe doorbreek je dat? Door open vragen te stellen en samen te vatten wat de ander zegt. Zo geef je de ander het gevoel dat je luistert en open staat voor zijn/haar motivatie. Pas als dat gevoel er is, kan er een gesprek plaatsvinden. En is de oplossing zo gevonden.

Dat is wat mijn werk nou zo leuk maakt: ik ben de hele dag aan het vertalen wat de behoefte van beide partijen is. En weet je: vaak liggen deze behoeften echt dichtbij elkaar. Ik hoef mensen bij mij aan tafel dat alleen maar duidelijk te maken en zij doen de rest.

Mediation – begeleiden van communicatie. Communicatie – uiten van behoeften en wensen. Wat heb ik toch een prachtige baan!

Veel succes,

Inge Verschuur