Scheidingen het verschil bij man-man, vrouw-vrouw en man-vrouw

Sinds een tijdje kunnen stellen met hetzelfde geslacht trouwen. ‘Hoog tijd voor een onderzoek naar de slagingskansen van elke relatietype’, moet het CBS gedacht hebben. Het CBS onderzocht namelijk voor welke relatietype het risico op echtscheiding groter is: vrouw-vrouw of man-man of man-vrouw?

De uitkomst:

  1. Huwelijken tussen twee vrouwen blijken ongeveer 2x zo vaak te stranden als huwelijken tussen twee mannen. Zo is 30% van de in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen na 10 jaar beëindigd.
  2. Huwelijk tussen twee mannen lieten een ander beeld zien: na 10 jaar was slechts iets meer dan 15% van de huwelijken tussen twee mannen beëindigd.
  3. Huwelijken tussen een man en een vrouw gaven weer, dat 18% van de huwelijken strandden, over dezelfde onderzoeksperiode.

Verrassende uitkomst of niet? Toen ik de uitkomst deelde met een vriendin, zei zij: ‘Dat begrijp ik wel want mannen zijn makkelijker dan vrouwen. Zij kunnen zich makkelijker over dingen heenzetten dan vrouwen.’ Ik dacht daar tijdens ons gesprek over na, en vroeg me af of dat wel echt zo is? Zou het ook kunnen zijn, dat vrouwen op zoek zijn naar meer geluk en daarmee steeds vaker voor zichzelf kiezen? Of is het inderdaad zo dat vrouwen minder makkelijk zijn?

Voor mij was de uitkomst verrassend. Mijn mannelijke collega’s vonden de uitkomst daarentegen helemaal niet verrassend. Van hen hoorde ik niets over het feit dat vrouwen minder makkelijk zijn. Zij zochten het meer in de vindbaarheid van een nieuwe mannelijke partner voor een man. Omdat deze vindbaarheid niet makkelijk is, zullen mannen, volgens mijn collega’s, harder werken aan de relatie. Dus de oplossing zit in het minder makkelijk vinden van een nieuwe levenspartner? Weg met social media en internet, kunnen we daarmee het aantal scheidingen terug dringen?

Wat ik aan tafel zie, is dat er veel nieuwe relaties ontstaan door social media. Het terug vinden van oude liefdes of nieuwe liefdes ontmoeten, speelt een rol in een groot aantal scheidingen. Maar zou daar echt een verschil in zitten of je op vrouwen of op mannen valt? Vinden mannen geen liefdes via social media of datingsites?

Gelukkig heb ik de wijsheid niet in pacht. Wat ik wel weet, is dat ik elk stel kan begeleiden waarvan de relatie niet goed loopt. Ben jij onderdeel van een stel waarvan de relatie niet lekker loopt? Maak hier een afspraak en ik begeleid jullie in dit proces. En dat betekent niet altijd dat jullie uit elkaar gaan. Want het onderzoeken waarom het tussen jullie niet lekker loopt, is vaak al antwoord genoeg om naar een nieuwe fase te gaan.