Na feestdagen een piek in aantal relatiebreuken

Kerstboom afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock
Foto IStock

Net als de zomervakantie is de Kerstvakantie een periode, waarin veel relaties stoppen. Met betrekking tot relaties lijkt de Kerstvakantie daarbij als katalysator te werken in het maken van keuzes. Zit het goed, dan wordt de relatie in de vakantie beter. Loopt de relatie niet lekker, dan kan de vakantie dit onder een vergrootglas leggen, die kan leiden tot het beëindigen van de relatie. Dat merken wij als mediator elk jaar weer in de hoeveelheid toenemende kennismakingen dat eind januari begint.

Twee piekmomenten voor scheidingen

Uit een onderzoek naar de piekmomenten in echtscheidingsaanvragen, blijkt dat er twee pieken zijn namelijk de maanden januari en september. Dus net na de Kerstvakantie en na de zomervakantie. Opvallend bij de zomervakantie is dat in de zomermaanden zelf de minste echtscheidingen worden aangevraagd. Bij een meivakantie van twee weken, zien we tegenwoordig een piek in het aantal scheidingen ontstaan. Dus een langere tijd samen doorbrengen, is een katalysator in het beëindigen van relaties.

Stellen vertrekken vaak met de hoop dat een Kerstvakantie, op een skipiste in Frankrijk of Oostenrijk, de relatie een nieuwe impuls zal geven. Geen stress van het werk en alle tijd voor elkaar. Helaas pakt dit vaak toch compleet anders uit en blijkt dat de relatie op is en dus niet meer te redden is.

Kinderen en scheiden

Jaarlijks besluiten meer dan 30.000 stellen om te gaan scheiden en daarbij zijn zo’n 70.000 kinderen betrokken. Als een mediator vroegtijdig wordt betrokken bij een scheiding is de kans groter dat de scheiding in goed overleg wordt afgerond en dat er een ouderschapsplan wordt gemaakt waar beide ouders zich in kunnen vinden.

Bij een scheiding komen veel emoties vrij, door in een zo vroeg mogelijk stadium bij een mediator aan te kloppen kan voorkomen worden dat de scheiding uitloopt tot een vechtscheiding. Een vechtscheiding is voor alle partijen niet gewenst, zeker niet bij de start van een nieuw jaar. Gelukkig zijn er genoeg stellen die op tijd de weg weten te vinden, vandaar dat januari één van de twee piekmomenten is.

Praktische zaken vragen om financiële expertise

Herman Finkers zei ooit: ‘liefde is mooi maar het moet wel betaalbaar blijven’. Andersom geldt hetzelfde, als de liefde weg is moet het nog steeds betaalbaar blijven. Hier wordt niet als eerste aan gedacht maar een financieel adviseur heeft hier veel kennis over, denk hierbij aan kennis over vermogen, eigenwoningschuld, pensioen en een nieuw huwelijksvermogensrecht. Een financieel adviseur kan helpen bij het uitwerken en oplossen van financiële gevolgen die de scheiding met zich meebrengt.

Daarom dus mediation met een financieel adviseur

Goed uit elkaar gaan heeft als doel dat stellen in scheiding het oude hoofdstuk goed kunnen afsluiten, zodat ze kunnen beginnen aan hun nieuwe hoofdstuk. Alles wordt goed en eerlijk verdeeld zodat partijen los van elkaar ook echt opnieuw kunnen starten. Het uitnodigen van een expert is hierbij van belang, veel van de puzzelstukken zijn bij de financieel adviseur bekend, dit maakt het makkelijker om oplossingen te vinden en dat geeft rust en overzicht.

Mocht je dit lezen en is bij jou de keuze van uit elkaar gaan ook gemaakt? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak met onze mediator. Wij helpen jullie graag.