Explosief meer geregistreerd partnerschappen en minder huwelijken.

Er wordt de laatste jaren veel minder getrouwd, en dat is opvallend te noemen. In tegenstelling tot deze daling van het aantal huwelijken, neemt het aantal geregistreerd partnerschappen explosief toe. De wettelijke verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn erg klein. Of iedereen zich daarvan bewust is, is maar de vraag. Wel plakt er meer romantiek aan een huwelijk dan aan een geregistreerd partnerschap.

De reden dat het aantal huwelijken daalt, is volgens experts, de vele lockdowns. Minder huwelijken vinden er plaats omdat er geen feesten en partijen konden plaatsvinden en dat hoort toch wel bij een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap biedt alvast dezelfde rechten en plichten en stellen kunnen na een geregistreerd partnerschap alsnog tot een huwelijk overgaan. Dus komt later alsnog dat feest met familie en vrienden, zodra het kan.

De liefde viert dus absoluut nog hoogtij ook al wordt er minder getrouwd. En een geregistreerd partnerschap is zo geregeld en biedt veelal dezelfde rechten en plichten. Alleen hoort bij een geregistreerd partnerschap gevoelsmatig geen dag of feest maar je hebt wel alles goed geregeld voor het geval dat er iets gebeurt.

Alles wat er nu speelt in de wereld, eerst de coronapandemie en nu de oorlog in Oekraïne, dit dwingt ons tot het maken van keuzes. Alles is flink duurder geworden, zoals we allemaal ervaren momenteel. Kunnen we ons het huwelijk nog wel veroorloven op dit moment of moeten er andere keuzes gemaakt worden zodat we kunnen rondkomen? Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren. De coronamaatregelen zijn gestopt, we mogen weer. Maar gaan we dat ook doen nu we weten dat er zich een oorlog niet ver bij ons vandaan afspeelt. Zouden de feesten en partijen nu massaal geboekt worden? Ik hoop het.